Estrih i cementni podovi

U nastavku pročitajte kako pravilno zaštiti i izvesti estrih i cementne podove.

Osim što pružaju alternativu tradicionalnim podovima, cementni podovi i estrih su izuzetno izdržljivi, dugotrajni i jednostavni za korištenje.

Estrih

Estrih je element građevinske konstrukcije koji se izvodi u pravilu u debljinama od 3-8 cm, kao vezani, plivajući ili “grijani”. Posljednjih nekoliko desetljeća obilježila je ubrzana gradnja poslovnih i stambenih zgrada ili, pak, adaptacije postojećih. S druge strane rokovi za izvedbu radova i postavu završnih podnih obloga, koje su sve više ili manje osjetljive na previsok ostatak vlage ili na pojavu pukotina i njihovo prenošenje na završnu podnu oblogu, postaju sve kraći. Na koncu, rezultat takve ubrzane gradnje i/ili nekorištenje specijalnih dodataka ili hidrauličkih veziva i/ili njihova neadekvatna primjena često su uzrok reklamacija.

Suhi podovi, suhe glazure, suhomontažni estrih, suhi estrih ili plivajući podovi ne trebaju se sušiti, pa radovi mogu započeti odmah nakon sušenja ljepila.

DRACO® FLOOR 130 je samonivelirajuća cementna masa sa specijalnim aditivima koja se koristi za izravnavanje i zaglađivanje grubih površina podova. Nanosi se u debljini od 3 do 30 mm u jednom radnom koraku. Sukladno standardu EN 13813 klasificiran je kao CT-C35-F7-A2fl. Pogodan je za izravnavanje cementnih i anhidritnih estriha, estriha s podnim grijanjem te preko postojećih podnih obloga.

U nastavku pročitajte kako pravilno koristiti DRACO® FLOOR 130.

  • Temeljito očistite podlogu. Uklonite ulje, masnoće, prašinu i slične kontaminate. Cementna skramica i svi slabo vezani dijelovi trebaju biti potpuno uklonjeni.
  • Vlaga u podlozi mora postići tražene vrijednosti za završni sloj. Sve veće nepravilnosti u podlozi moraju biti popunjene adekvatnim DRACO® FIX proizvodom.
  • Glatke i neupojne podloge kao keramičke pločice moraju biti očišćene i premazane prajmerom DRACO® PRIMO 850 uz posipanje kvarcnim pijeskom.
  • U posudu ulijte 4,75-5,0 l vode za smjesu i polako dodajte DRACO® FLOOR 130 te miješajte nastavkom za miješanje na bušilici uz mali broj okretaja dok ne postignete ujednačenu smjesu. Nakon što odstoji 2 – 3 minute (vrijeme sazrijevanja) materijal još jednom dobro promiješajte bez dodavanja vode.
  • Nanesite DRACO® FLOOR 130 nazubljenim gleterom u jednom sloju debljine 3 – 30 mm. Proizvod se može ugrađivati i pumpanjem. Nakon nanošenja samonivelirajuće mase obavezno je ozračivanje jež valjkom kako bi se istisnuo sav zarobljeni zrak.
  • Prilikom ugradnje na velike površine pazite da veličina polja ne prelazi 50 m2, na svim kritičnim mjestima (vanjski kutovi – lomovi u tlocrtu i stupovi) izvedite kontrolne fuge.

Kako radovi vrlo često trebaju biti završeni u jako kratkim rokovima, uvijek je poželjno imati materijale koji će omogućiti skraćivanje rokova do polaganja završnih obloga, a upravo su specijalna veziva i industrijske (gotove) suhe mješavine te kemijski dodaci za izradu estriha provjerena rješenja koja će to i omogućiti.

DRACO hidroizolacijski sustavi osmišljeni su upravo kako bi vaši objekti bili sigurni i ugodni za život.

Trebate li pomoć ili podršku naši DRACO stručnjaci stoje vam na raspolaganju. Obratite nam se s povjerenjem.

Cementni podovi

Brza sanacija poda za postavljanje podne obloge