Fugiranje pločica

Što odabrati između cementne i epoksidne mase za fugiranje? Odgovore otkrijte u nastavku.

Donosimo vam niz savjeta koji uključuju pravilno nanošenje masa za fugiranje te liniju proizvoda DRACO GROUT koji će zadovoljiti sva vaša očekivanja.

Cementna masa za fugiranje

Keramičke pločice omiljen su materijal kod opremanja interijera i eksterijera zato što su izuzetno otporna i estetska podna obloga jednostavna za održavanje. Mase za fugiranje na bazi cementa su porozne, a ta poroznost varira ovisno o dodacima i količini vode u smjesi. Određeni stupanj vodoodbojnosti može se postići i dodavanjem aditiva, ali se time ne dobiva potpuna vodonepropusnost.

Odaberite najpogodniju masu za fugiranje

Na izbor najpogodnije cementne mase za fugiranje utječu osnovna svojstva obloga, širina fuga, vrsta opterećenja i vrijeme od izvedbe do primjene. Cementne mase za fugiranje odličan su odabir kod terasa, balkona i drugih podnih obloga, ali isto tako imaju vrlo dobru učinkovitost i trajnost u mokrim prostorijama ako je hidroizolacijski sustav pravilno i kvalitetno izveden.

DRACO® GROUT 150 je jednokomponentna, visokokvalitetna masa za fugiranja na bazi cementa, s finim punilima, za fuge od 0 do 4 mm širine.  DRACO® GROUT 155 koristit se za fuge od 2 do 15 mm širine. Upotrebom specijalnih aditiva dobivena je vodoodbojna masa za fugiranje, dugog vijeka trajanja i sa smanjenom mogućnošću stvaranja plijesni i gljivica. DRACO® GROUT 150 pogodan je za fugiranje svih vrsta keramike i prirodnog kamena, za unutrašnju i vanjsku primjenu te za podove i zidove.

Nanošenje mase za fugiranje

  • Prije samog početka radova treba provjeriti jesu li povoljni uvjeti za rad (temperatura i vlaga u zraku).
  • Nakon lijepljenja pločica na fleksibilno ljepilo, poput DRACO BOND 120, važno je pričekati barem 24 sata za fugiranje podnih pločica i 6 sati za fugiranje zidnih pločica. Podloga koja se fugira mora biti čvrsta, bez nevezanih dijelova, masnoće, ulja i prašine te suha. Iz fuga odstranimo križiće i sve slabo vezane dijelove te eventualne ostatke ljepila.
  • Sadržaj kantice DRACO GROUT 150 izmiješamo sa 25-30% vode koristeći se nastavkom za miješanje na bušilici. Masu za fugiranje nikad ne miješamo ručno. Masu nanosimo gumenim gleterom do potpune ispunjenosti fuga, a nakon toga povlačeći vertikalno skidamo ostatak mase s pločica.
  • Nakon početnog sušenja (test dodira prstima) koji ovisi o temperaturi podloge te širini i dubini fuge, uklanjamo višak materijala čistom umjereno mokrom spužvom koju treba ispirati što češće i temeljitije. 24 sata nakon fugiranja podovi su prohodni za lagani promet.

Najčešće pogreške kod fugiranja su nedovoljna ispunjenost i tvrdoća, pukotine i iscvjetavanje fuga.

DRACO GROUT linija proizvoda pogodna je za fugiranje svih vrsta keramike i prirodnog kamena, za unutrašnju i vanjsku primjenu te za podove i zidove.

Koristite isključivo kvalitetne materijale i posvetite hidroizolaciji pažnju koju ona i zaslužuje. DRACO hidroizolacijski sustavi osmišljeni su upravo zato da bi vaši objekti bili sigurni i ugodni za život.

Epoksidna masa za fugiranje