Hidroizolacija podruma

Donosimo vam popis rješenja za pravilno i dugotrajno hidroizolirane podrume i podzemne građevine.

Bilo da se radi o hidroizolaciji podrumskih zidova ili podova, sanaciji vlažnog podruma ili o popravku pukotina, rješenja svojih problema pronađite u nastavku.

Sanacija vlažnog podruma iznutra

Muče li vas vlažni zidovi u vašim podrumima koje ne možete sanirati izvana, nastavite čitati. Zbog problema apsorpcije i dizanja vlage iz okolnog tla, podrumi u starijim građevinama nisu korišteni za trajni boravak ljudi, već isključivo kao pomoćni prostor. Kod useljavanja u podrumske prostore, uvodi se grijanje i zatvaraju se otvori podruma prozorima, što stvara efekt kapilarne vlage koji može postati neugodan. Vlaga u podrumskim prostorima može biti uzrokovana i probijanjem hidroizolacije, puknućem cijevi u zidovima, prokišnjavanjem, ali i neadakvetnom hidroizolacijom.

Kako pravilno izvesti sanaciju vlažnog zida iznutra

Najčešće sanaciju podzemnih etaža nije moguće izvesti s vanjske strane zbog okoliša i susjednih objekata. Tada je jedino rješenje izvedba hidroizolacije s unutarnje strane. Zidove podruma moguće je hidroizolirati iznutra bez ikakvih zemljanih radova. Na taj se način može izvesti i hidroizolacija uz aktivne prodore vode.

Sama pojava vode znači dodatni pritisak na konstrukciju, što može dovesti do odvajanja hidroizolacijskog premaza u unutrašnjosti objekta, posebice ako je zanemarena stavka dodatnog pritiska.

U nastavku slijede koraci koji će vas dovesti do uspješno saniranog zida izvana.

  • Prije početka radova na hidroizolaciji unutarnjih zidova podruma pobrinite se da su zidovi potpuno suhi. Polimer-cementni premaz DRACO LASTIC 150 je visoko fleksibilni, dvokomponentni premaz na bazi cementa, modificiran emulzijom polimera.
  • Koristite prajmer DRACO PRIMO 100, kojim se ojačava i stabilizira podloga i pospješuje adhezija hidroizolacijskog premaza bez mogućnosti odvajanja. Osim na horizontalne površine, nanošenje premaza jednostavno je i na vertikalne površine.
  • Premaz preko dilatacijskih reški i spojeva horizontala s vertikalama potrebno je ojačati dilatacijskim trakama DRACO BAND 110 koje se utapaju u prvi sloj, a drugim se prekrivaju u potpunosti. Unutarnja hidroizolacija pružit će izvrsnu zaštitu vašim podrumima od podzemnih voda.

Podrumi objekta izloženi su svim oblicima vode koji se jave u tlu kao što je procjedna oborinska voda, kapilarna i podzemna voda. Kada na izgrađenom objektu primijetimo da je voda pronašla put kroz konstrukciju, a izvođenje hidroizolacije s vanjske strane objekta je onemogućeno, jedino rješenje je izvesti hidroizolaciju unutrašnjih površina podruma polimer-cementnim premazima.

Koristite isključivo kvalitetne materijale i posvetite hidroizolaciji pažnju koju ona i zaslužuje. DRACO hidroizolacijski sustavi osmišljeni su upravo zato da bi vaši objekti bili sigurni i ugodni za život.

Hidroizolacija podrumskih zidova iznutra

Hidroizolacija podrumskih zidova izvana

Hidroizolacija podrumskih podova

Popravak pukotina u podrumu