Hidroizolacija temelja

 Tražite li rješenja za pravilno i kvalitetno izolirane temelje na pravom ste mjestu.

Temelji su važan element svakog objekta, a pravilno i adekvatno izvedena hidroizolacija omogućit će njihovu trajnost i zaštitu.

Hidroizolacija temeljne ploče

Temeljna ploča je važan element svakog objekta. Pored statičkih potreba koje je nužno zadovoljiti, ona štiti objekt od vlage i gubitka topline. Glavni uzrok uništavanja betona je voda. Izdržljivi pouzdani monolit pod utjecajem vlage gubi svoja svojstva. Tekućina, koja prodire u poroznu heterogenu strukturu kamena, ispire komponente cementnog veziva, uzrokuje koroziju armature i morta. Smanjuje se gustoća i otpornost na mraz, pojavljuju se destruktivne promjene – pukotine, strugotine, šupljine.

Adekvatna hidroizolacija temljene ploče

Kako bi se spriječilo da voda uđe u konstrukciju, hidroizolaciju je najbolje izvesti s vanjske strane.

Bentonitna membrana DRACO BENT 500 je jednoslojna membrana s granulama bentonita između dva sloja geotekstila koja ima sposobnost upijanja vode, tj. u kontaktu s vodom se pretvara u gusti vodonepropusni gel koji štiti konstrukciju do čak 70 mVS. Ovo svojstvo da hidroizolacija ”radi” s vodom pod pritiskom je jedinstveno i DRACO BENT membranu stavlja ispred svih ostalih hidroizolacija.

DRACO® BENT 500 postavlja se s tamno sivom/tkanom stranom geotekstila prema betonu koji se izolira i kod vodoravnih i kod okomitih aplikacija. Trake se preklapaju min. 10,0 cm na svim rubovima. Rubovi na kraju rola se pomiču kako bi se izbjegao trostruki preklop. Mehanički pričvršćivači DRACO® BENT 120 ili spajalice (industrijska klamerica) upotrebljavaju se za vrijeme ugradnje za pričvršćivanje traka (uglavnom na preklopima).

Gdje je god moguće DRACO® BENT 500 se postavlja unutar oplate, prije betoniranja, da bi se postiglo urastanje membrane u beton. Važno je napomenuti da podloga treba biti nivelirana i dobro zbijena, a podložni beton može biti potreban kao dio kontrole podzemne vode na gradilištu kod, npr. glinenih tla, ali nije nužan preduvjet za ugradnju DRACO® BENT 500 membranu.

Kod ugradnje na već izbetonirane zidove, površine trebaju biti bez velikih šupljina ili izbočina. Šupljine ili jamice, pukotine i dilatacije ispunjavaju se cementnim mortom DRACO® FIX 130, pastom DRACO® BENT 110 ili bentonitnim mortom (granule DRACO® BENT 100 + voda).

Svi proboji kroz beton, rupe od distancera itd., moraju se ispuniti s vanjske strane prikladnim neskupljajućim mortom (kao DRACO® FIX 130) ili bentonitnim mortom (granule DRACO® BENT 100 + voda) prije postavljanja DRACO® BENT-a 500.

DRACO BENT sustav zahtijeva minimalnu pripremu podloge, bez potrebe za izvođenjem podložnog i zaštitnog betona, omogućuje rad u otežanim uvjetima te jednostavnu obradu detalja. Smanjenjem slojeva, smanjuje se količina iskopa i ubrzava gradnja. Granule DRACO BENT 100 i pasta DRACO BENT 110 su neizostavne komponente sustava na gradilištu koji će svaki prodor, kritičan detalj ili završetak membrane zabrtviti na prikladan način.

Pojava malih pukotina, zbog slabije veze starog i novog betona, predstavlja lagan put za vodu. Kako bi se otklonila svaka mogućnost prolaska vode, radni prekidi se dodatno brtve DRACO WATERSTOP 500 trakom koja u kontaktu s vlagom bubri i injektira se u male pukotine.

Hidroizolacija temeljne ploče važan je dio općih građevinskih radova. Trajnost temelja i zgrade kao cjeline ovisi o kvaliteti materijala i usklađenosti s tehnologijom. Nemojte zanemariti ovu fazu izgradnje i obratite se profesionalcima.  DRACO hidroizolacijski sustavi osmišljeni su upravo zato da bi vaši objekti bili sigurni i ugodni za život.

Hidroizolacija ukopanih zidova

Brtvljenje spojeva temeljne ploče i zidova

Brtvljenje radnih prekida

Brtvljenje detalja i prodora