Hidroizolacija balkona

Rješenja za efikasnu i dugotrajnu hidroizolaciju balkona.

Balkon je česti element zgrade koji nam omogućuje boravak na svježem zraku iz vlastitog doma. Može podignuti vrijednost stana, poslovne zgrade ili apartmana zbog svoje funkcije i atraktivnog pogleda.

No, ako se balkon redovito ne održava, može se pretvoriti u pravi problem. Ignoriranje prvih znakova, kao što su male pukotine ili lagano curenje ležeće vode kroz balkon, što se očituje u mrljama s donje strane balkona ili u unutarnjim prostorijama, može dovesti do degradacije betonske ploče, a u kranjem slučaju dovesti u pitanje njenu stabilnost te ugroziti život stanara i prolaznika.

Na sreću, veći problemi se mogu lako izbjeći, ako se sanaciji hidroizolacije balkona pristupi na vrijeme dok su problemi još kozmetičke prirode.

Prvi znakovi štete na balkonu

1. Lokve vode koje se zadržavaju na površini balkona: nastaju zbog nepravilno izvedenog nagiba podloge, mogu dovesti do prodora vode u podlogu i njenog postupnog propadanja. Ciklusi smrzavanja – odmrzavanja i temperaturne razlike dodatno narušavaju betonsku matricu i mogu dovesti do odvajanja keramičkih pločica od podloge.

2. Vlažne mrlje vidljive s donje strane balkona ili u prostorijama ispod.

3. Labava ograda balkona i otpali beton na rubovima s vidljivom armaturom.

Saznajte tri moguća rješenja hidroizolacije balkona, ovisno o postojećem stanju i želji za završnim slojem.

Hidroizolacija balkona preko pločica

Uz premali nagib, hidroizolacija je glavni razlog poteškoća. Kada je objekt u potpunosti izgrađen i koristi se, a vlasnik ne želi zamjenu postojećih keramičkih pločica zbog prisutnih problema s vlagom, jedino rješenje je prozirni hidroizolacijski premaz DRACO GARD 600 preko postojećih pločica koji će spriječiti prolazak vode kroz fuge u objekt.

Priprema podloge

Kako je premaz proziran najbitnija komponenta koja utječe na finalni izgled je dobra priprema površine. Vanjske površine s vremenom ”navuku” čvrst sloj nečistoće kojeg je potrebno detaljno skinuti, a je to najbolje učiniti razrijeđenom građevinskom kiselinom.

  • Cijelu površinu koju ćete zaštititi temeljito očistite. Posebnu pažnju obratite na spojeve i fuge.
  • Uklonite ulje, masnoće i slične kontaminate.
  • Keramičke pločice je potrebno najprije očistiti razrijeđenom kiselinom (uobičajeno sredstvo za čišćenje kod građevinskih radova), potom isprati čistom vodom pod tlakom.
  • Površine se zatim operu običnim sapunom (kuhinjski sapun) i ponovno isperu vodom. Koristite prajmer DRACO® PRIMO 600. Prajmer se nanosi čistom krpom bez ostavljanja lokvica (nanesite kao da čistite površinu). Površina na koju se nanosi prajmer treba biti potpuno suha.
  • Prajmer se suši vrlo brzo i već nakon 15 minuta podloga je spremna za aplikaciju hidroizolacijskog premaza. DRACO® GARD 600 se nanosi kratkodlakim valjkom u jednom ili dva sloja, neposredno nakon nanošenja prajmera. DRACO GARD 600 se nanosi vrlo jednostavno na cijelu površinu.

DRACO GARD 600

Čisti poliuretanski premaz koji vremenom ne žuti i štiti površine od stajaće vode, deterdženata i gubitka boje uslijed djelovanja UV zraka najbolji je odabir za pravilnu i dugotrajnu hidroizolaciju. Izvrsno se veže na gotovo svaku podlogu i ne mijenja izgled podloge.

Razvojem građevinske kemije kreirali smo materijale koji su izrazito jednostavni za aplikaciju, a ujedno osiguravaju i dugotrajnu zaštitu od vode bez obzira na atmosferske i mehaničke utjecaje kojima su izloženi. GARD sustavi zaštit će vašu terasu efikasno i brzo te vam omogućiti da uživate u njoj, bez dodatnih skupih keramičkih radova.

Hidroizolacija balkona ispod pločica

Hidroizolacija balkona i završni dekorativni sloj u jednom