Sanacija krovišta

24 srpnja, 2019


Mnogi upravitelji zgrada i vlasnici privatnih domova barem jednom u životu su iskusili neplanirane kapitalne izdatke zbog sanacije krovišta. Velika većina ovakvih problema mogla se izbjeći samo da su pri izgradnji korišteni najkvalitetniji materijali (drvo, limarija, hidroizolacija).

U tom trenutku jasno je da vam se po glavi vrzmaju svakakva pitanja poput vrste novog pokrova, troškova gradnje, zahtjeva stanara, dugotrajna/kratkotrajna upotreba zgrade i sl. Iako je moguće odmah odgovoriti na brojna navedena pitanja koja utječu na izvedbu krovišta, konačnu odluku ipak treba donijeti na temelju stvarne zgrade.

KROVIŠTE – UGODNA MIKROKLIMA STANOVANJA

S obzirom na to da krov ima najvažniju ulogu u osiguravanju ugodne klime stanovanja, jer djeluje kao toplinski izolator zimi zadržavajući toplinu, a ljeti svježinu, važno je napomenuti da se izgradnji kao i sanaciji krovišta mora pristupiti savjesno i odgovorno, kako za par godina ne biste imali identične probleme. Zato uvijek trebate pozvati stručnjake koji u malom prstu imaju rješavanje ovakvih i sličnih problema.

Krovište ne samo da oblikuje izgled kuće nego mora biti otporno i izdržljivo na sve vremenske uvjete. Pri izgradnji krovišta koriste se različiti materijali koji ovise o stilu, nagibu, obliku krova i, dakako, regiji. Kada je krovište izvedeno kako treba, ono može trajati desetljećima. Sanacija krovišta obuhvaća radove koji se tiču potpunog ili djelomičnog obnavljanja dijela ili cijelog krova. Sanacija krovišta je zaista veliki zalogaj za jednu obitelj. No, ako se nađete u ovakvim problemima, ne odugovlačite ono što morate učiniti.

OSNOVNI DIJELOVI KROVA

Osnovni dijelovi krova jesu:
– Krovište
– daščana oplata s hidroizolacijom ili samo hidroizolacija
– podkonstrukcija krova: ventilirana ili neventilirana
– pokrov krova
– sustav odvodnje oborinskih voda (limarija)
– snjegobrani
– krovni prozori
– dimnjaci i odzračne cijevi
– gromobrani
– nosači antena i ostalih instalacija

KROVIŠTE

Dvije su glavne vrste krovišta:
1. ravna krovišta i
2. kosa krovišta

Ravna krovišta pokrivaju se krovnim pokrovom koji nije podložan utjecajima sporog odlijevanja vode kao što su TPO i PVC folije te poliuretanski premazi. Ovakve krovne folije i premazi idealne su za postavljanje na većim objektima poput trgovačkih centara te ostalih stambenih i poslovnih objekata.

Kosa krovišta uglavnom su karakteristična za obiteljske kuće. Nagib krova uglavnom je veći od 25°, što je dovoljno za bilo koju vrstu crijepa. Nagib krovišta od 10-25°podrazumijeva korištenje samo točno određenih vrsta crjepova ili se mogu pokrivati limenim pločama.

ZNAKOVI DA KROVIŠTE PROPADA

Oštećenje krovišta može biti očito ili suptilno. Da biste prepoznali znakove oštećenja, jasno je da morate konstantno pratiti sve eventualne nedoumice oko toga. To može zahtijevati pregled krovišta u bilo koje vrijeme trajanja ekstremnih uvjeta ili i češće, ako je riječ o sada već starom krovištu. Kada pregledavate krov, obavezno obratite pažnju kako na vanjsku tako i na unutarnju stranu. Oštećenje krova može se dogoditi bilo gdje; čak i iznutra.

Prilikom provjere vanjske strane krovišta potrebno je potražiti neke znakove upozorenja. Prvi znak odnosi se na prisutnost mrlja od vode ili otpadanje boje. To su relativno male štete nastale prekomjernim djelovanjem vode koja deformira krovni pokrov. Obratite posebnu pozornost na mjesta na kojima se krov spaja s vanjskim zidovima. Ovaj je dio također podložan promjenama u slučaju oštećenja.

Zatim, dok ste na krovu, pregledajte oluke. Oštećeni krov može imati male granule koje začepljuju oluke. Granule također mogu biti znak i drugih oštećenja krovišta. Kako biste popratili oštećenja s unutarnje strane krovišta, obratite pažnju na stanje potkrovlja ili tavana. Šteta nastala djelovanjem vode počet će ulaziti kroz strop i spuštat će se niz zidove. Zidovi i strop polako će bubriti, a s vremenom će početi otpadati žbuka. Nije neobično da i na podovima primijetite kapljice ili manje lokve vode. Svi ovi navedeni znakovi upozorenja znače da odmah morate djelovati. Pitanje je jedino trebate li sanaciju ili rekonstrukciju krovišta.

KADA JE NUŽNA SANACIJA KROVIŠTA

Kao što smo ranije naveli, sanacija krovišta izvodi se s ciljem poboljšanja postojećih svojstava pojedinih dijelova krova. Budući da je krovište nosivi dio konstrukcije, ono mora biti izgrađeno od najkvalitetnijih i izdržljivih materijala, kako bi cijeli krov trajao više godina. Osim toga, krov mora pružati zaštitu od hladnoće i topline, oborinskih voda i sl. Na osnovi toga, postoje dva osnovna načina sanacije krovišta:
1. obični neventilirani ili ventilirani krov: letve i crijep ili letve, crijep i samonosiva hidroizolacijska folija.
2. ventilirani krov: priprema za ugradnju toplinske izolacije: za ovakvu vrstu krova karakteristično je prirodno strujanje zraka između pokrova krova i sekundarnog krova odnosno hidroizolacije.

U većini slučajeva sanacija krovišta je bolja opcija, jer može produljiti životni vijek trajanja vašeg krova bez dodatnih troškova zamjene. Postoji nekoliko situacija kada je nužna sanacija krovišta. Starost krovišta: ako je riječ o relativno mladoj kući i prilično novom krovu, novonastala šteta se zasigurno može sanirati. Posebice, ako krov ima višegodišnje jamstvo, možete se obratiti izvođaču.

Druga stvar koju trebate razmotriti je kontekst u kojem je šteta nastala. Ako znate kada i kako je oštećen krov, lako je utvrditi hoće li sanacija krovišta biti dovoljna. Zatim, sanacija krovišta nužna je ako želite prenamijeniti tavanski u stambeni prostor. Isto tako, u slučaju nestručno izvedenih sanacijskih ili novoizvedenih građevinskih radova, velika je vjerojatnost da ćete morati sanirati krovište.

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH OBAVEZNO TREBATE POZVATI STRUČNJAKE ZA SANACIJU KROVIŠTA

Vrijeme je za sanaciju krovišta, no konstantno razmišljate o tome kako biste mogli dodatno uštedjeti. Na pamet vam pada misao da sami izvedete ovaj zahtjevan i složen posao. Uvjeravamo vas da to nikako nije dobra ideja. Možda možete samo pročitati neke savjete o tome kako popraviti manju štetu na krovu, no sanacija čitavog krovišta zahtijeva stručne i profesionalne ruke. Saniranje krovišta zahtijeva planiranje, rad, izgradnju i, što je najvažnije, posebne alate koji u velikoj mjeri mogu isprazniti vaše džepove.
U nastavku teksta pročitajte 5 dodatnih razloga zašto se u ovakvim situacijama obratiti stručnjacima.

1. Stručnost: na prvom mjestu nam je, dakako, stručnost. Profesionalni krovopokrivači specijalizirani su za izgradnju krovišta i postavljanje različitih vrsta krovnog pokrova. Osim toga, imaju svu potrebnu opremu za siguran i pouzdan rad.
2. Cijena: još jedan razlog zbog kojeg biste trebali zaposliti krovopokrivače za sanaciju krovišta odnosi se na pristupačnu cijenu. Profesionalci su predani poslu koji obavljaju jer moraju zaštititi svoj ugled. Osim toga, u radu se služe visokokvalitetnim materijalima. Isto tako, činjenica da su profesionalci znači da napokon možete odahnuti, barem kada je u pitanju krovište.
3. Jamstvo: još jedna dobra stvar s unajmljivanjem profesionalnih krovopokrivača za sanaciju krovišta je ta da oni nude jamstvo na svoj rad i proizvode.
4. Odgovarajuća oprema i alati: kao što smo ranije naveli, ako se sami odlučite na ovaj posao, trebat će vam odgovarajuća oprema i alati, a to zna biti prilično skupo. Krovopokrivači već imaju sve što im je potrebno za obavljanje posla u kratkom vremenu i na najučinkovitiji način.
5. Kvalitetni materijali: krovopokrivači zasigurno poznaju više krovnih materijala od vas. Upoznati su s njihovim karakteristikama, prednostima i nedostatcima, stoga će vrlo lako i jednostavno odlučiti o tome koji su najprikladniji za vaš slučaj.