Adaptacija stana

13 svibnja, 2020

Bez obzira krećete li u djelomičnu ili potpunu renovaciju stambenog prostora potrebno je voditi računa da svi radovi budu izvedeni kvalitetno i po pravilima struke. Kako bi novi životni prostor bio ugodan za življenje neophodno je u toj fazi razmišljati o negativnim utjecajima vlage i načinima na koji se od nje zaštiti. Jedini i ispravni način je izvođenje hidroizolacije svih dijelova stana izloženih vodi i vlazi.

Adaptacija stana može biti samo estetska, poput bojanja zidova, do kompletne renovacije uz uklanjanje te izvođenje novih pregrada odnosno izmjene tlocrtne dispozicije prostorija unutar stana.

Veći građevinski radovi se obično rade na osnovu arhitektonskog projekta ili projekta interijera uz angažman statičara koji će sagledati konstrukciju te dati svoje mišljenje koji elementi se ne smiju uklanjati te koje je eventualno potrebno ojačati u skladu sa projektom i željama investitora.

RENOVACIJA KUPAONICE

Kupaonica je prostorija u stanu s kojom najčešće počinje i završava svaki dan. Važnost kupaonice kao posebne prostorije uočili su još drevni Rimljani, a trebalo je stoljeća da ona postigne izgleda koji ima danas.

Renovacija i adaptacija kupaonice jedan je od najizazovnijih i najzahtjevnijih zahvata u stanu. Upravo zbog toga važno je da bude kvalitetno osmišljena te izvedena.

Adaptacija kupaonica često uključuje izmjenu dotrajalih instalacija poput vodovodnih ili kanalizacijskih instalacija, grijanja, elektroinstalcija te se često mijenjaju i sanitarni uređaji i keramičke pločice. Uporabni prostor se prilagođava zahtjevima modernog života.

Prije postavljanja keramičkih pločica potrebno je izvesti hidroizolaciju na podu i zidovima uz kade i tuš kade, u cilju sprječavanja prodora vode u konstrukciju te izazivanje štete prema susjedima ili susjednim prostorijama vlastitog stana.

Za hidroizolaciju mokrih čvorova u stanu najčešće se upotrebljavaju polimercementni premazi kao DRACO LASTIC 100 koji je kompatibilni s cementnim ljepilima za polaganje keramičkih pločica. Hidroizolaciju je potrebno izvesti na podu s uzdizanjem u visini sokla i zidovima u zoni prskanja kao što su tuš kade i kade, sve kutove i prodore instalacija potrebno je zabrtviti brtvenim trakama ili kitovima za brtvljenje.

Nerijetko se u kupaonicama pojavljuju problemi s ventilacijom, odnosnom slabom izmjenom vlažnog i suhog zraka što uzrokuje pojavu gljivica i plijesni. Osim što narušavaju estetiku kupaonice, gljivice su opasne i za ljudsko zdravlje. Da bismo spriječili ili smanjili nastanak novih gljivica i plijesni potrebno je redovno provjetravati kupaonicu, pogotovo nakon tuširanja ili koristiti odvlaživače zraka.

Ukoliko je pojava gljivica i tada prisutna, gljivice možete ukloniti sredstvom koje ima fungicidno djelovanje kao DRACO CLEAN 600. DRACO CLEAN 600 je proizvod koji ne sadrži ni klor ni kiseline.

SANACIJA BALKONA I TERASA

Balkoni i terase, neprocjenjivi su dio svakog stambenog prostora. Netko ih koristi kao zelena oaze za uzgoj biljaka, cvijeća i začina, a netko za ispijanje jutarnje kave i druženja. Balkoni i terase izloženi su svim vremenskim utjecajima koji mogu štetno djelovati na samu terasu ili balkon, a time i na stambeni prostor u kojem živimo.

Procesi koji se događaju na terasama uslijed djelovanja vanjskih utjecaja uzrokuju da se zagrijani beton prilikom vrućih ljetnih perioda rasteže dok se za hladnijih dana beton skuplja. Najviše štete uzrokuje voda koja prodire u betonsku konstrukciju balkona.

Oštećenja se događaju na spojevima različitih materijala koja imaju različitu temperaturnu provodljivost, pri čemu dolazi do njihovog odvajanja. Kada temperatura padne ispod nule, a voda se pretvori u led, te poveća volumen i razara strukturu između betona i pločica. Kada se temperature dižu, voda u konstrukciji ishlapi te sa sobom nosi i kalcijeve kristale, koji se tada nakupe na površini te narušava estetski izgled.

Osim tog kod niskih temperatura ispod ništice, voda se zamrzne i poveća svoj volumen. S tim se javljaju i mikropukotine koje se mogu razviti u pukotine većih dimenzija. Vlaženje armature balkona uzrokuje koroziju. Korodirana armatura se odvoji od betona i tako gubi svoju funkciju. Korozija uzrokuje pucanje i drobljenje betona te tim ozbiljno utječu ne samo na konstrukciju već i na izgled vašeg balkona.

Zbog svega spomenutog, ključno je izvesti hidroizolaciju koja mora kvalitetno odgovoriti na sve vremenske utjecaje kako bi zaštiti konstrukciju od propadanja, a unutrašnji prostor od prodora vode i vlage.

Sanaciji balkona i terasa se može pristupiti na nekoliko načina ovisno o tome želimo li sanaciju koja uključuje rušenje sadašnjih slojeva ili želimo zadržati postojeće slojeve.

Ukoliko se žele zadržati postojeće pločice, uz uvjet da se nisu odigle i popucale te da su fuge zdrave, sanaciji je moguće pristupiti izvođenjem hidroizolacijskog prozirnog poliuretanskog premaza kao DRACO GARD 600. DRACO GARD 600 je poliuretanska membrana koja stvara hidroizolacijski film preko površine pločica te sprječava prodor vode u donje slojeve terase i balkone te na taj način štiti konstrukciju.

Ukoliko se ne žele skidati postojeći slojevi, a želi se osvježiti izgled terasa i balkona postavom novih keramičkih pločica moguća je izvedba poliuretanske (DRACO GARD 500) ili polimercemente hidroizolacije (DRACO LASTIC 150) preko postojećih pločica uz uvjet da se nisu odigle ili popucale. Po izvedbi hidroizolacijskog premaza postavljaju se nove keramičke pločice u ljepilu (tip ljepila prilagođen tipu hidroizolacije) kao završni sloj.

Ukoliko se odlučite na sanaciju sa uklanjanjem postojećih završnih slojeva balkona i terase uz postavljanju novih keramičkih pločica moguća je izvedba poliuretanske ili polimercemente hidroizolacije. Pri čemu se hidroizolacijski premaz ( DRACO GARD 500 ili DRACO LASTIC 150 ) izvodi na AB estrih ili beton u padu te se iznad njega postavljaju keramičke pločice u ljepilu.

Izvedba hidroizolacijskog sustava mora se provesti detaljno da bi se spriječio prodor i podvlačenje vode ispod podne obloge, prolaz na spojevima sa stolarijom te na sudarima horizontala sa vertikalom. Svi ti detalji se obrađuju brtvenim trakama prilagođenim tipu hidroizolacije te po potrebi se dodatno brtve PU kitom kao što je DRACO FLEX 525.

Ukoliko je završna obloga decking ili pločice na gumenim podmetačima moguće je izvesti hidroizolaciju od TPO membrane (DRACO PLAN 150). TPO membranu je moguće postaviti preko postojećih slojeva uz upotrebu razdjelnog sloja geotekstila ili ETHAFOAM spužvice.

Sve spomenute hidroizolacijske materijale moguće je i istovremeno ugraditi na terasu, u dvije razine, kao dvostruku hidroizolaciju. To je naročito bitno kada se terasa ili balkon nalaze iznad stambenog prostora.

Pri tome treba voditi računa o projektiranim slojevima. DRACO u svojoj ponudi ima materijale za sve projektirane pozicije hidroizolacije, a sve u cilju da Vaš stambeni prostor bude ugodan za življenje te zaštićen od vode i vlage.