Sanacija dimnjaka

23 svibnja, 2019

Dimnjaci predstavljaju završni dio sustava za grijanje. Riječ je o konstrukcijama koje se postavljaju na razne objekte, brodove i sl., a služe za ispuštanje pare, plina ili dima. Dimnjaci su iznimno značajni arhitektonski elementi koji su često zanemarivani unatoč tome što mogu uzrokovati katastrofalne požare ili druge velike štete ako zid oko dimnjaka olabavi i sruši se.
Dimnjak je prostor u kojem se stvara protok zraka za izgaranje goriva. Vrući zrak iz vatre iz kamina diže se kroz stup dimnjaka stvarajući propuh koji vuče više zraka u kamin dajući vatri „snagu“ za gorenje.

Dimnjaci su kompliciraniji nego što izgledaju. Izvana su izgrađeni od opeke, ali unutarnji dio je nešto drugačiji. Sastoji se od obično dvije dimovodne cijevi: jedne za kamin i jedne za sustav centralnog grijanja. Na vrhu dimnjaka nalazi se posebna „kapa“.

Kao i svaki drugi uređaj, dimnjaci također zahtijevaju redovne kontrole i održavanja. Prije prvog korištenja dimnjaka obavezno treba provjeriti je li ispravan. Ako je riječ o kaminu, uvijek koristite suho drvo kako biste izbjegli nakupljanje katrana unutar dimnjaka. Svaki bi se dimnjak trebao redovno sanirati u slučaju nepravilnosti, a postoje i alati za detektiranje ugljičnog monoksida i dima. Sanacija dimnjaka podrazumijeva rad na visini, tako da je potrebno montirati skele i posao prepustiti stručnjacima.

IZGRADNJA DIMNJAKA

Čak i u onim zemljama u kojima je kamen bio tradicionalni građevinski materijal, opeka se koristila češće jer bolje podnosi jaku toplinu. Unutar dimnjaka nalaze se ranije spomenute dimovodne cijevi. Obložene su slojem vapnene žbuke kako bi se zaštitili zidovi i spriječio prodor dima kroz praznine u mortu.

SANACIJA DIMNJAKA

Dimnjaci se s vremenom troše pod utjecajima visoke temperature, ali i zbog vanjskih uvjeta. U slučaju da primijetite crne mrlje na unutarnjim zidovima, ako osjetite neugodan miris ili prelazite na novu vrstu goriva obavezno je potrebno sanirati dimnjak. Pri tome treba voditi računa i o eventualnom proširivanju postojećeg presjeka dimnjaka.
Postoji nekoliko vrsta oštećenja dimnjaka koji se odnose na propadanje cigle, otpadanje morta, propadanje kape dimnjaka, curenje vode i sl.
Ako su njegova oštećenja takva da počinju ugrožavati sigurnost objekta i njegovih stanara, sanacija je neminovna. Mala oštećenja dimnjaka mogu se riješiti umetanjem čelične cijevi. Ako ovo rješenje nije ostvarivo, tad je potrebno djelomično ili potpuno srušiti dimnjak i izgraditi novi.

SANIRANJE CIGLI S VANJSKE STRANE DIMNJAKA

Obavezno sanirajte pukotine na cigli kako biste spriječili daljnje neželjene i skupocjene probleme.
Pukotine u cigli ili nekom drugom materijalu koji se koristi za obzidanje dimnjaka prvi su znakovi upozorenja da je vaš dimnjak na putu ka propasti. Male pukotine iznenada se mogu proširiti i postati velike već sljedeće godine. Nesanirane pukotine povećavaju učinak kiše, snijega i leda koji se nastavljaju probijati u opeku. U tim se slučajevima počne nakupljati voda koja nakon kratkog vremena počne izbijati između cigle i dimnjaka. Ako se ovakvo stanje ostavi bez nadzora, riječ je o potencijalnoj katastrofi za krov, stropove, izolaciju pa čak i podove. Dobra vijest je da se pukotine u cigli, mortu i kapi dimnjaka mogu lagano i jednostavno popraviti, naravno, ako znate što radite.

Uobičajeni postupak saniranja cigli uključuje temeljito čišćenje dimnjaka jer je to ključno za pristup i popravak oštećene površine opeke. Osim toga, kod većine dimnjaka koji su sagrađeni od opeke treba obratiti pozornost i na kapu dimnjaka te i nju povremeno sanirati. Jasno je da kruna dimnjaka određuje njegovu ukupno trajnost. Potpuno funkcionalna kapa štiti unutarnju oblogu žbuke.

Prvi korak u saniranju cigle je, dakle, uklanjanje bilo kojeg materijala koji napuknuti stoji u dimnjaku. Najčešće je riječ o ostatcima žbuke. U tu svrhu možete koristiti jednostavne kućanske alate poput čekića i dlijeta. Nakon što ste kvrcnuli po cigli s ciljem zvučnog prepoznavanja napuknute cigle vrijeme je da ih sanirate.
Upotrijebite kist kojim ćete ukloniti krhotine s napuknutog područja. Namočite spužvu i navlažite mjesta koja ćete sanirati. Postupak ponovite više puta sva dok vanjska površina ne zadrži dovoljnu količinu vlage. Ako su mjesta koja trebate sanirati uzduž spojeva na dimnjaku, koristite alatku za struganje maltera prije nego što počnete vlažiti opeku.
Zatim otvorite zapakiranu smjesu morta. Ispraznite sadržaj u kantu te ga pomiješajte s vodom prema propisanim uputama. Mješavina morta i vode može se nanijeti pomoću namjenske lopatice za mort. Pomoću špahtle pritisnite smjesu od morta u oštećene spojeve, a lopaticom izgladite višak smjese.

Ako je riječ o većem oštećenju, potrebno je zamijeniti ciglu. Najprije na novoj cigli „prenesite“ dužinu stare kako biste je mogli izrezati. Na oštećenom mjestu uklonite mort i očistite fuge. Spužvom namočite novu ciglu, nanesite malter na prazne prostore, a na rubove zamjenske cigle nanesite sloj žbuke. Postavite zamjensku ciglu na mjesto te pomoću lopatice odstranite višak žbuke. Važno je napomenuti da nikada ne uklanjate previše napuknutih cigli odjednom. Razlog je, vjerujemo, svima razumljiv i jasan. Umjesto toga, sanirajte cigle u fazama.

SANIRANJE MORTA

Mort drži cigle. Nova žbuka, vrsta morta, je glatka i čvrsta. No, kako se izmjenjuju godišnja doba, žbuka počinje propuštati i polako se raspadati. Budući da je žbuka mekša od opeke, mort će uvijek prvi početi propadati. U tim slučajevima potrebno je sastrugati stari mort koji se mrvi i zamijeniti ga s novim. Pomoću namjenskih alata nježno odstranite stari mort, a ostale, teže dostupne komadiće uklonite žičanom četkom. Uzmite crijevo za vodu i poprskajte ciglu te ostavite tako 30-ak minuta. Izmiješajte mort do potrebne konzistencije. Pomoću gleterice nanesite mort u otvorene spojeve opeke i dobro zagladite, a višak odstranite.

SANIRANJE KAPE DIMNJAKA

Na samom vrhu dimnjaka nalazi se horizontalna površina od opeke na kojoj se mogu sakupljati snijeg i voda. Ako voda probije kroz tu površinu, može uništiti zidove. Ponekad i do te mjere da je nužna potpuna sanacija dimnjaka. Da bi se to spriječio, na površinu se nanosi poseban sloj žbuke koji predstavlja kapu dimnjaka. Ako primijetite da je kapa dimnjaka napuknuta, potrebno je zakrpati pukotine nanošenjem novog sloja žbuke koja tada predstavlja sigurnu brtvu. Kada se pukotine počnu širiti, one mogu prouzročiti puno veće probleme nego što ih prouzrokuju pukotine na bočnim okomitim dijelovima dimnjaka. To je, jasno, zbog toga što su to horizontalna područja na kojima se zadržava voda. Žbuka koja se nanosi mora biti fleksibilna kako bi se omogućilo širenje i skupljanje uslijed temperaturnih promjena. Pri oblikovanju nove kape obratite pozornost da napravite blagi nagib prema dolje odnosno prema rubovima dimnjaka, kako bi voda mogla slobodnije otjecati.

Dakle, kape na dimnjaku imaju veliku važnost i mogu pomoći u sprječavanju neželjenih problema s vašim dimnjakom. Vlaga je zasigurno najveća noćna mora svakog dimnjaka. Kada voda ima slobodan put do dimnjaka, može doći do štete velikih razmjera zbog kojih ćete morati isprazniti vaš novčanik. Ne samo da se oštećuje cigla i žbuka nego postoji i velika mogućnost za razvoj plijesni u domu. Kapa dimnjaka zadržava kišnicu izvan dimnjaka što pridonosi njegovoj dugovječnosti i trajnosti.

Osim toga, još jedna od čestih pojava s kojima se ljudi suočavaju kada su vani nepovoljne vremenske prilike, točnije kada puše jaki vjetar, je propuh. Ne samo da propuh smanjuje učinkovitost vatre nego u isto vrijeme predstavlja opasnost za zdravlje čovjeka jer se dim može vratiti natrag u dom.

SANACIJA DIMNJAKA KADA PROPUŠTA VODU

Vlažne smeđe mrlje na stropovima i unutarnjim zidovima obično nastaju kao rezultat curenja vode kroz rubove dimnjaka na područjima gdje se dimnjak spaja s krovom. Kako bismo sanirali dimnjak, potrebno je skinuti raspadnute spojeve između dimnjaka i krova te ista mjesta prekriti novim žljebovima ili nanosima žbuke. Stručnjaci savjetuju da se u ovakvim slučajevima trebaju izbjegavati jeftine trake koje se tobože koriste.

Kako biste spriječili vlagu u dimnjaku potrebno je redovno provjeravati spojeve između krova i dimnjaka te pobrinuti se da su stražnji oluci čisti. Razmislite i o ugradnji svojevrsnog poklopca na dimnjak kako biste spriječili prodor kiše unutar dimnjaka.

Na kraju, ali ne manje važno potrebno je redovno provjeravati propusnost dimnih plinova u atmosferu. Zadržavanje plinova u dimnjaku utječe na sigurnost objekta i njegovih stanara. Bilo koji oblik izgaranja može rezultirati stvaranjem ugljikovog monoksida, plina bez boje i mirisa, velikog potencijala za ubijanje. Stoga, provjerite stanje vašeg dimnjaka. Ako sumnjate na probleme, obavezno pozovite stručnjake koji će pregledati dimnjak pomoću kamere.